Skötselråd & Instruktioner


Så används menskoppen:


Innan första användning; Koka menskoppen ca 5 min. Du kan koka den i en kopp i micron eller i en kastrull på spisen. Se till att det är tillräckligt med vatten för att täcka menskoppen.


*Tvätta händerna noga innan du sätter in menskoppen.


*Sitt avslappnat på toaletten.


*Vik menskoppen så att den blir liten nog att föra in.


*Väl inne ska menskoppen veckla ut sig. Vrid/vicka gärna lite för att känna så att den fått ett bra läge. Den ska sitta lågt ner men skaftet ska inte sticka ut eller kännas vid användning. Du kan klippa av skaftet om det är för långt.


*Töm och skölj av minst 2ggr/dygn (beroende på hur mkt mens du har).


*För att ta ut menskoppen; "krysta" lite om du tycker att den sitter för långt in. Slappna sedan av, ta tag i menskoppens bas (alltså inte skaftet utan bottendelen) och vicka/vrid lite försiktigt. Då släpper vakumet och du kan dra ut den.


*Skölj av och använd igen.


*Efter mensperiodens slut; Tvätta av den med tex diskmedel och en mjuk tandborste. (Detta bl.a för att minska missfärgning då hemaglobin koagulerar vid kokning). Koka därefter i ca 5 minuter.


*Undvik allt för fet tvål eftersom silikon kan suga åt sig fett och efterhand förlora lite av sin spänst.


*En menskopp kan hålla i upp till 10år!
Lite mer om placeringen 


Generellt säger man att menskoppen ska sitta lågt. Längre ner än en tampong. Men exakt var och hur den sitter kan variera beroende på just din fysik. Hur långt in livmoderhalstappen sitter kan variera ganska mkt från person till person. Dessutom kan riktningen variera. Det vanligaste är att vaginan lutar något bakåt, mot ryggraden. Att den lutar framåt är inte så vanligt, men det förekommer. Däremot är det rätt vanligt att den lutar lite åt ena eller andra sidan. Hur just du är skapt kan vara bra att känna till och underlätta för dig att hitta rätt placering av menskoppen. Fråga gärna din barnmorska/gynekolog eller känn efter själv. Att ställa upp ena foten på en stol kan underlätta om du själv vill känna efter.

Menskoppen skall alltså i de allra flesta fall sitta rätt långt ner, men inte så pass att du känner av "skaftet" på menskoppen.